Nyheter

Aspirin, Coke, Hot dog – hva er dette? Varemerke? Brand? Sedvanlige betegnelser for varen eller tjenesten?

Aspirin, Coke, Hot dog – hva er dette? Varemerke? Brand? Sedvanlige betegnelser for varen eller tjenesten? Hva tenker du når du ser - Aspirin, Coke, Hot dog.. Er det registrert varemerke? Eller sedvanlige betegnelser for varen eller tjenesten? Kan du bruke dem?

Published: 23.07.15 Updated: 19.05.16
Aspirin, Coke, Hot dog – hva er dette? Varemerke? Brand? Sedvanlige betegnelser for varen eller tjenesten?
 
Hva tenker du når du ser - Aspirin, Coke, Hot dog.. Er det registrert varemerke? Eller sedvanlige betegnelser for varen eller tjenesten? Kan du bruke dem?
Bruker du Jacuzzi, for eksempel, ved produsering av dine boblebad, du kan lande selv med et brev fra vedkommende selskapets varemerke advokater, og behovet for å skrive pinlige unnskyldninger.

Det er ikke OK å bruke en varemerkebeskyttet navn for å beskrive et produkt som ikke er gjort av ditt selskapet.

Sjekk din kunnskap om varemerker -er de eksisterende varemerker, tidligere varemerker men ble til sedvanlige betegnelser, aldri vært varemerker.


Jacuzzi
• Eksisterende varemerke
Boblebadet er oppkalt etter Jacuzzi brødrene, som var oppfinnere innen hydraulikk i 1956, da en ung familie medlem utviklet leddgikt, de brukte sin kompetanse til å oppfinne en hydroterapi pumpe. Jacuzzien vokste fra det og er nå varemerkebeskyttet i over 60 land.


Coke
• Eksisterende varemerke
I 1945 Coca-Cola innså at folk begynt å bruke begrepet "coke" generelt, da registrert selskapet «Coke» som varemerket det, med en kapital C. Generiske ordet for drinker ikke er laget av The Coca-Cola Company er "Cola".


Hot Dog
• Aldri vært varemerke
Ordet "Dog" som et kallenavn for pølser ble laget rundt 1890, og kom ut av en (muligens begrunnet) mistanke om at hundekjøtt var ofte en ingrediens. Begrepet "Hot Dog" ser ut til å ha blitt skapt av tegneserieskaper Thomas Aloysius 'Tad' Dorgan rundt 1900.


Aspirin
• Tidligere varemerke men ble til sedvanlige betegnelser
I 1899, Bayer AG i Tyskland lansert et nytt legemiddel, og kalte det Aspirin. Men 20 år senere, som en del av krigserstatninger spesifisert i 1919 Versailles-traktaten, mistet Aspirin sin status som et registrert varemerke i Frankrike, Russland, Storbritannia og USA. Det gjenstår et registrert varemerke for Bayer i Tyskland, Canada, Mexico og andre land.


Lycra
• Eksisterende varemerke
Lycra ble varemerket av DuPont i 1962 og eies nå av Invista. Det generiske navnet er "spandex" eller «elastan». Invista understreker at Lycra er en ingrediens i stoff, ikke navnet på et stoff i seg selv. Det har kontaktet pressen i forkant av OL for å advare journalister at det er feil å referere til «sportsutøvere i Lycra».


Tetra Pak
• Eksisterende varemerke
Tetra Pak varemerke ble registrert i 1951. I likhet med Lycra, er selskapet opptatt av at «Tetra Pak» brukes for å beskrive merkevaren og ikke selve produktet. Det finnes ikke noe slikt som «en Tetra Pak», bare ulike typer emballasje laget av Tetra Pak. Det tyder «kartonger», «kartongbaserte pakker» eller «beholdere» som generiske alternativer.


Escalator
• Tidligere varemerke men ble til sedvanlige betegnelser
Ordet «Escalator» ble opprettet og varemerkebeskyttet i 1900 av Charles Seeberger, som skrev i sine notater at han hadde brukt det latinske «Scala», «E» som prefiks og «Tor» som suffiks. Verbet «eskalere» utviklet av substantivet i begynnelsen av 1920-tallet og erstatter den tidligere begrepet «Escalade».


Heroin
• Tidligere varemerke men ble til sedvanlige betegnelser
Heroin ble registrert som varemerke i 1898 av Friedrich Bayer & Co, for deres angivelig "ikke-vanedannende morfin erstatning", diacetylmorphine. Bayer ble tvunget til å gi opp noen av sine varemerkerettigheter som en del av Versailles-traktaten, sammen med Aspirin. Ordet "heroin" brukes nå bare å referere til den ulovlige stoffet, mens den juridiske skrevet versjonen heter diamorphine eller diacetylmorphine.